התנ"ך הוא שביל ישראל של החברה השסועה שלנו (ספטמבר 2017)
אלעד מרגל

אלעד מרגל ביקר בהקאתון התנ"ך הראשון בירוחם. אם לא ידעתם מה זה האקתון ומה עושים אתו - הבעיה הזאת תיפתר בשורות הבאות (התמונה באדיבות MindCet)

אולי לזה התכוון הרב קוק כשאמר: "הישן יתחדש, החדש יתקדש". יותר משמונים מתכנתים, מעצבים, אנשי תוכן ורוח התכנסו באמצע מאי בירוחם ל"האקתון התנ"ך הראשון". הקאתון הוא התוועדות של אנשי טכנולוגיה ואנשי תוכן. המיזם הבולט והמפורסם ביותר בשילוב בין טכנולוגיה לתוכן הוא מיזם 929 (ראו במסגרת להלן).

צביקה (ביקו) ארן, מנהל מיזם 929, יזם חברתי ותושב אליאב, קהילה דתית־חילונית בצפון הנגב, מספר על הרקע ליוזמה ועל מטרותיה: "כבר שלוש שנים אני חולם על האקתון תנ"ך, מרתון יצירתי מרוכז של 24 שעות המפגיש יזמים טכנולוגיים ואנשי תוכן, כדי לקבל רעיונות חדשים לקראת המחזור הבא של לימוד 929, לימוד תנ"ך שכמעט כולו טכנולוגי, ברשת".

מה גורם לך לחשוב שבעולם פוסטמודרני יש מקום לעוגן משותף כזה?

"אני חילוני אשכנזי, גדלתי בכפר סבא בדור שכדברי האמרה הידועה של יעקב חזן, ממנהיגי השומר הצעיר, ניסו לגדל אותו כ'אפיקורס' ולבסוף יצא 'בור ועם הארץ'. אמנם היו לי מורים נפלאים לתנ"ך, אבל הסביבה ואופן הלימוד היו ביקורתיים, משניאים ומנוכרים. עם זאת תמיד הבנתי את חשיבותו של התנ"ך כנכס המשותף האחרון המוסכם על כל ישראלי — חילוני, אתאיסט וגם חרדי אדוק. הבנתי שהתנ"ך הוא נכס תרבות של האומה היהודית, ואי אפשר להתכחש אליו. התנ"ך עבורנו הוא אמצעי למציאת מכנה משותף בין מגזרים בחברה הישראלית, בחזקת 'שביל ישראל'. אנחנו מצאנו בו מצע לשפה אנושית משותפת, לאו דווקא פנים יהודית־ישראלית, אלא גם יהודית כלל־עולמית ואפילו בין־דתית".

•••

היוזמה הזוכה בפרס הראשון של האקתון התנ"ך היא יישומון ללימוד תנ"ך שלומדים מכל העולם גולשים בו בעת ובעונה אחת. היישומון נקרא "אפליקציית בוזמן — ללימוד תנ"ך" והיוזם הוא אלעד רווה, מפתח הדרכה מקוונת, פיתוח מקצועי אונליין, במט"ח. רווה מסביר: "כולנו יודעים שהעומס של החיים לא מאפשר למידה. זו בעיה גלובלית. ניסיתי לחשוב על פתרון לבעיית הדחיינות שקיימת אצל כולנו ביחס ללימוד. מכאן הגיעה המחשבה על אפליקציה שיונקת את הרעיון והערך היהודי של קביעת זמן לתורה או ללימוד. רצינו ליצור כינוס חד־פעמי במהלך היום לקהילת לומדים עולמית לזמן למידה מצומצם. אם דחית את הלימוד, הפסדת את ההזדמנות עד מחר, אז מתחיל מפגש חדש. עם הכניסה לאפליקציה, אתה בוחר את משך הזמן ללמידה ואת התוכן הרלוונטי בהקשר התנ"כי. מכיוון שתוכן זמין יש בלי סוף, הרעיון שלנו אינו עוסק בנושא התוכן, אלא בפלטפורמה. בשעה היעודה מופיע הלימוד שלך על צג המסך לפי הנושא, הצורה והזמן שבחרת מראש. לדוגמה: נשים בתנ"ך, חצי שעת לימוד, צפייה בווידאו. הלמידה תתקיים יחד עם משתמשים בכל העולם שבחרו ללמוד את אותם תכנים יחד אתך. כך יוכל הלומד להרגיש חלק ממשהו גדול, ואולי גם ליצור אינטראקציה עם שאר הלומדים ביחס לנושא".

מה שיעלה את המוטיבציה ללמידה, לדברי רווה, הוא הזמן המוגדר הקבוע. "החלטנו על השעה 16:00 לפי שעון ישראל, כדי להקיף את שעות הערות האפשריות של יהודי העולם — מלוס אנג'לס בשש בבוקר ועד 23:00 בלילה בסידני, אוסטרליה".

•••

במקום השני זכתה אפליקציית "מה הקטע?", שיתוף פעולה דתי־חילוני. היישומון מאתר קטע תנ"כי לכל מצב רוח ולכל אדם, גם אם אין להם רקע בתנ"ך כלל. שותפי המיזם הם אלישבע בראונר, אשת תוכן במכללת הרצוג בגוש עציון; רלי עופרים, נציגת 929; יגאל אוסקר, מתכנת; וחמדה פדרמן, מעצבת אתרים. תמר רבי־סלהוב, חובבת תנ"ך ומפתחת תוכניות לימוד בתנ"ך לחינוך הממלכתי, מספרת על המטרה: להנגיש את התנ"ך בצורה קומפקטית וסיפורית לפי נושאים שמעניינים אישית כל אדם. "החלטנו לארוז את התנ"ך קצת אחרת: לקחת את הטקסט התנ"כי ולחתוך אותו לפי מצבי רוח ותחומי עניין, בהשראת היישומון של 99 אף־אם: הסיפורים הכי מותחים בתנ"ך, סיפורים שמתאימים למצב רוח מלחמתי (דוד וגוליית, אברהם והמלכים וחזקיהו מול סנחריב), מצב רוח של אהבה (רחל ויעקב, יצחק ורבקה), הסיפורים הכי מצוטטים בנאומים, הסיפורים הכי מזעזעים (פילגש בגבעה, אונס דינה), הנבואות הכי משפיעות (ישעיה א', ירמיהו ל"א, חזון העצמות היבשות) וכן הלאה. משתמש שנכנס ליישומון יוכל לתאר את מצב רוחו בכניסה לאפליקציה ולקבל תוכן שיתחבר לתחושתו באותו רגע".

•••

הזוכה במקום השלישי הוא גם הזוכה בפרס "חביב הקהל", הלל ורשבסקי, בוגר כיתה ו' בבית הספר הממלכתי דתי קול יעקב בירוחם. הוא עבד על הרעיון המקורי שלו יחד עם חננאל מלכה, חתן התנ"ך הבינלאומי למבוגרים ורכז החידון במשרד החינוך; ירעם נתניהו, איש לשון במט"ח; ונטע לוי, מעצבת גרפית ב־MINDCET.

ורשבסקי מספר: "המיזם שלי היה חדר בריחה תנ"כי ממוחשב. הכנו דגם חזותי של החדר של בית יהודי אחרי מכת חושך, רגע לפני מכת בכורות, לפני היציאה ממצרים. כדי 'לברוח ממצרים' ולצאת מהחדר צריך לענות על חידות ידע ולעבור מסלול חווייתי: למצוא קערת דם ולמשוח אותה עם אזוב על משקוף חדר הכניסה לבית. יש להפעיל חשיבה יצירתית ולפענח בתוך ציור בצורת עין את הערך בגימטרייה של האות ע' = 70, כאות לשבעים נפש מבית יעקב שירדו מצרימה. כרגע חסרים לנו כלים לתכנות ומשאבים כדי להוציא לפועל את הרעיון, אבל הייתי שמח אם הרעיון היה מדליק גורם מקצועי כלשהו שיהיה מסוגל לממש אותו".

מיזם 929, תנ"ך ביחד, הוא שיטה אינטרנטית ללימוד כלל־ישראלי של פרק יומי בתנ"ך. בכל יום עולה לאתר האינטרנט של המיזם פרק יומי מן התנ"ך, מוקף במגוון עשיר של פרשנויות, מאמרים קצרים של אנשי רוח מכל קשת הדעות הישראלית־יהודית עם הקשר אקטואלי והפניות לקטעי סרטים, מוזיקה ואמנות. מי שהחל את הלימוד בחנוכה 2014, בפרק א' בספר בראשית, יסיים בתוך כשלוש שנים, בקיץ 2018, את התנ"ך כולו, וזה גם המקור לשם המיזם, 929, כמספר פרקי התנ"ך.

את הרעיון הגה אבי וורצמן, סגן שר החינוך לשעבר, כדי להפגיש בין חילונים, מסורתיים ודתיים סביב התנ"ך. ראשי המיזם הם הרב בני לאו, איש ספר ורוח וראש קהילת הרמב"ן בירושלים, וגל גבאי, עיתונאית ואשת טלוויזיה ותקשורת, העוסקת בנושאים חברתיים.

נוסף על השיטה הקלאסית של המיזם, לימוד אישי ברשת, עשרות רבות של קבוצות לומדות דרך המיזם פיזית וגם וירטואלית.

להורדת הכתבה: 22.pdf