לתפוס את הרוח (פברואר 2016)

לתפוס את הרוח

מאות אלפי תלמידים ומורים בבתי ספר בארצות הברית, אוסטרליה, ניו זילנד וכמה ממדינות אירופה מתרגלים בשנים האחרונות מודעות קשובה — מיינדפולנס — מדיטציה שמאמנת את התודעה להתמקד ולנכוח בהווה, בכאן ובעכשיו. גם מערכת החינוך הישראלית מצטרפת למגמה העולמית, ויותר ויותר בתי ספר מאמצים את השיטה.

היתרונות הטמונים בפיתוח מודעות קשובה נידונים באלפי מחקרים עכשוויים בתחומי המוח, הפסיכולוגיה והחינוך. תרגול של מיינדפולנס נקשר, בין השאר, להפגת מתחים, להפחתה של חרדה וכאב, לוויסות רגשי, לשיפור הקשב ויכולת הריכוז ומכאן גם לסיוע לקשיי למידה שונים.

מעבר ליתרונות התועלתניים, במישור ערכי רחב יותר, תשומת הלב המלאה שניתנת לרגע, להווה המידי, בתרגול מודעות קשובה מובילה, לטענת העוסקים בכך, גם לפיתוח של קשב לאחרים, לחמלה ואמפתיה, קרי לחיים מוסריים יותר.

אך מיינדפולנס הוא רק אחד מתוך קשת רחבה יותר של פרקטיקות ששמות דגש על רוח האדם בחינוך ועל הרחבתה. תלמידים רבים בארץ כבר התנסו באיזושהי תכנית לימודים שנוגעת בממדים שונים של רוחניות, על הגדרותיה האפשריות והמגוונות.

רוחניות היא אמנם מושג רחב ידיים ורב הגדרות, אך חוקרים מסכימים שרוחניות היא חלק מההוויה האנושית וקיימת באופן פוטנציאלי בכל בני האדם. עם זאת כדי להוציאה מהכוח אל הפועל וכדי להפיק ממנה שינויים משמעותיים בחייהם של בני אדם, נדרשים עבודה, תרגול ומאמץ.

יש הרואים בכך את ייעודו העליון של המעשה החינוכי: לאפשר לילדים מרחב להתפתחות רוחנית כדי שיוכלו לממש את מלוא הפוטנציאל האנושי שלהם.

גיליון זה של הד החינוך עוסק ברוחניות בחינוך, בניסיון לרדת לעומקו של המושג חינוך רוחני ובמימושו הקונקרטי בבתי ספר, בעבודתם של מורות ומורים ובהכשרותיהם. הכנסת הממד הרוחני לחינוך, מקווים העוסקים בכך, עשויה לא רק להרחיב את הרווחה החברתית והנפשית של ילדים, אלא אף לאפשר להם לחוות את עצמם ואת חייהם במלואם.

ד"ר טלי גולדשמיד, עורכת הד החינוך, פברואר, 2016

להורדת הגיליון: HED-0216.pdf